News

De manier van leven in het Frans

Zoals elk land is Frankrijk “anders”; het is een speciale plaats, met zijn gewoonten, zijn eigenaardigheden, zijn prachtige verscheidenheid, zijn joie-de-vivre en zijn bureaucratie. Afhankelijk van de omstandigheden kan het leven in Frankrijk van ongelooflijk ontspannen tot frustrerend stijf zijn; en bijna zonder uitzondering lijken de Fransen in niets op de afgezaagde stereotypen die zo vaak in tekenfilms en in de media te zien zijn.
Stereotypen zijn hardnekkig; er bestaat nog steeds een stereotype beeld uit stripboeken van de Fransman gekleed in een gestreept T-shirt en baret, die een Gauloise rookt en een sliert uien om zijn nek draagt; of anders in een Citroën 2CV naar de markt rijdt, met twee kippen en een konijn op de achterbank. De baguette
Baguettes – het emblematische brood van Frankrijk Maar het is twijfelachtig of dit stereotype nog ergens bestaat; misschien alleen hier en daar, maar zonder de uien, en zeker niet in het moderne stedelijke Frankrijk. En de iconische 2CV of “Deux-chevaux” is vandaag de dag een zeldzame verschijning op de Franse wegen…. hoewel minder dan 20 jaar geleden, omdat zo veel van hen liefdevol zijn gered van de sloop en gerenoveerd in hun oude glorie.
Toch woont er op het Franse platteland nog steeds een slinkende generatie traditionele plattelandsbewoners, die het leven leiden zoals het vroeger was; en het erfgoed en de tradities uit het verleden worden zorgvuldig bewaard en zelfs nieuw leven ingeblazen door jongere generaties, vaak gevlucht voor het leven in de stad. Het oude Frankrijk is nog springlevend, op zijn eigen manier, en nog steeds te vinden in zijn dorpen en markten, zijn tradities en zijn regionale specialiteiten, zoals de grote en zeer gevarieerde keuze aan Franse kazen. En natuurlijk is het waar dat de Fransen slakken eten – en ze zijn nog heel lekker ook, mits ze goed bereid zijn door de chef, in een heerlijke saus van knoflook, peterselie en boter…. Maar ze eten zeker niet elke dag slakken…. Vroeger waren ze misschien een boerengerecht, maar tegenwoordig zijn ze een luxe, geserveerd in de beste restaurants.
Wat kikkerbilletjes betreft, zelfs de Fransen laten ze links liggen. Kikkers zijn nu beschermde diersoorten in het wild in Frankrijk, en de meeste kikkerbilletjes die in restaurants worden geserveerd, behalve in de beste restaurants, worden geïmporteerd. In 2017 werd in een rapport van het Franse natuurhistorisch museum gewezen op de milieuramp die wordt veroorzaakt door het ruimen van kikkers in Azië en Afrika, voor de export naar Frankrijk en andere landen; dus geven we de boodschap door. Eet geen kikkerbilletjes in Frankrijk, of waar dan ook. Sommige tradities zijn het waard om in stand gehouden te worden, aan andere moet een einde komen, en het eten van kikkerbilletjes is er daar één van.

Je houd misschien ook van..